Ortaöğretim Kurumlarında “Giyeyok” Alanı Uygulaması

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14887027

Anahtar Kelimeler:

Okuldan Kaçma, Bilinçli Farkındalık, Serbest Zaman Kavramı, Lise Öğrencisi

Özet

Lise öğrencilerin okuldan kaçma oranları, okuldan sonra kendilerine kalan boş vakitlerini değerlendirmeleri ve bu boş vakitlerde yaptığı aktivitelerin ders başarılarına etkileri ve araştırılmasının yapılarak bilinçli farkındalık tematik alanında değerlendirilmesi gereken konulardır. Proje ile öğrencileri okuldan uzaklaştıran ve okula bağlayan faktörlerin tespit edilmesi ve okuldan uzaklaştıran faktörlerin giderilmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırması ana yöntem olarak belirlenmiştir. Veriler anket yöntemiyle toplanmıştır.

Bilinçli farkındalık oluşturmaya yönelik değerlendirmenin yapılabilmesi ve  araştırmada geçerliliğin sağlanması için anket soruları uzman görüşüne sunulmuş daha sonra uygulamaya konulmuştur. Anket uygulaması sonucunda 800 öğrenciden katılımı istenmiş ama bu öğrencilerden bazıları çalışmaya katılmayı reddetmiş bazıları ise google form anket formunu boş olarak geri dönüş sağlamıştır. Sonuçta anketimiz 559 öğrenciye uygulanmıştır.

Araştırmanın evrenini Konya ilinde yaşayan lise öğrencileri oluştururken, örneklemini araştırmamıza katılan 559 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Anketin sonuçları bir istatistik analiz programı SPSS 23.0 (StaticalPackagefortheSocialSciences) kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmamızın verileri değerlendirilirken, yüzdelik hesaplama, ortalama, onewayanova (Tek yönlü varyans analizi) yapılmıştır.

Yapmış olduğumuz çalışma sonucu lise çağındaki öğrencilerin zaman aralıkları değişmesi kaydı ile kafeye ve sosyal ortam kafelerine (Oyun vb…) gittiği ortaya çıkmıştır. Kafeler öğrenciler açısından bir çekim merkezi haline gelmiştir. Kafeler hususunda eğitimsel bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

Yapmış olduğumuz çalışma sonucunda öğrencilerin büyük bir kısmının belirli zaman aralıkları ile okulu asmaktadır. Bu olay öğrencileri okuldan uzaklaştırmakta ve okul hakkında soğuk bir görüş oluşturmaktadır. Bu konuda öğrencilere ahlaki ve psikolojik seminerler verilmesi, rehberlik danışma servisinden gereken yardımlar alınması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Referanslar

Balcı, A. (2015). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Akademi.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Karadeniz , Ş., & Demirel , F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Ergün, N. (2014). Ergenlerde Okul Dışına İtilme: Nusaybin Örneği . İstanbul: T.C. İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitimde Psikolojik Hizmetler Yüksek Lisans Tezi.

MEB. (2013). Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği. Resmi Gazete Resmi Gazete Sayısı: 28758.

Okay, S. (2012). Meslek lisesi öğrencilerinin okul dışı zamanlarını değerlendirme şekilleri ve değerlendirme şekillerini etkileyen faktörler. Sakarya: T.C. Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Programları Ve Öğretimi Yüksek Lisans Tezi.

İndir

Yayınlanmış

2025-03-03

Nasıl Atıf Yapılır

Baylak, D. M., Vurdu, V. E., & Yıldırım, G. (2025). Ortaöğretim Kurumlarında “Giyeyok” Alanı Uygulaması. CografyIQ Akademik Araştırmalar Dergisi, 2(2). https://doi.org/10.5281/zenodo.14887027

Benzer Makaleler

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.