LORAS DAĞI- HATUNSARAY (KONYA) ARASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ

Fiziki Coğrafya/araştırma Makalesi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14013137

Anahtar Kelimeler:

İklim, Sanal istasyon, Loras Dağı, Hatunsaray

Özet

İklim özellikleri jeomorfoloji ile beşerî faaliyetler arasındaki karşılıklı ilişkinin irdelenebilmesinde önem arz etmektedir.  İklimin ortaya koyduğu özellikler, doğal ortamın özellikleri ile kültürel ortam arasındaki çevresel ilişkileri açıklayıcı önemli bir faktördür. Bu sebeple araştırma alanlarında ki iklim özelliklerinin belirlenmesinde ortaya çıkan klimatik yapının genel bir analizinin yapılması araştırmalarda ana amacı oluşturmalıdır. Bu noktadan olmak üzere çalışma alanının iklim unsurları temin edilerek genel bir klimatik analize tabi tutulmuştur. Ortaya konulan verilerin yorumlaması yapılarak mevcut sorun ve öneri geliştirilmiştir. Çalışma sahasında görülen yükselti farkları ve engebenin bulunması gibi nedenlerden dolayı tutarlı bir iklim sonuçlandırılmasının yapılabilmesi için Güneydere, İnlice, Loras Dağı, Hatunsaray ve Akören istasyonlarının rasat verileri ele alınmıştır. İklimin bir etkisi olarak ve jeolojik-jeomofolojik gelişiminde ilave edilmesiyle araştırma sahasında ekonomik etkinlik olarak nüfus, genelde tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunmaktadır. Çalışma alanında ki halk,  iklimin ortaya koyduğu olumsuz sonuçların etkisini azaltabilmek amacıyla özellikle de tarımda sulama ile kullanım ve içme suyu ihtiyacını karşılamak gayesiyle kuyu, gölet, ve kanalet yapımıyla topoğrafyaya olan müdahalesini olabildiğince arttırmaktadır. Bu sebeple sahada yağışın azaldığı dönemlerde su ihtiyacının giderilebilmesi amacıyla planlı bir su depolama ve sürdürülebilir su kullanımı çalışmalarının planlanması gerekmektedir.

Referanslar

BAYLAK, H.M. (2023). Kilistra (Gökyurt) Yöresi’nin Kültürel Jeomorfolojisi, Konya. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Çankırı.

BİRİCİK, A. S. (1982). Beyşehir Gölü Havzası’nın strüktüral ve jeomorfolojik etüdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayın No:2867, Coğrafya Enstitüsü Yayın No;119, İstanbul.

BOZYİĞİT, R. ve GÜNGÖR, Ş. (2011). Hatunsaray Deresi Havzası’nın (Hatunsaray) fiziki coğrafyası. [Bildiri]. H. Bahar (Ed.). I. Uluslararası Hatunsatray (Lystra) ve Çevresi, Tarih, Kültür ve Turizm Sempozyumu Bildirileri, 2-4 Ekim 2011, (ss. 49-68). Konya.

ÇELİK, M., TEMEL, A., TUNOĞLU, C. ve ORHAN, H. (1994). “Konya-Akören-Seydişehir- Doğanbey arasında yer alan kil oluşumlarının özelliklerinin incelenmesi ve ekonomik öneminin araştırılması”, TÜBİTAK projesi, proje no: YBAG 0040 / DPT.

GÖĞER, E. ve KRAL, K. (1973). Kızılören Dolayının (Konya'nın Batısı) genel stratigrafisi, M.T.A Derleme Rap. no: 42137, Ankara.

GÜNGÖR, Ş ve BOZYİĞİT, R. (2013). (Konya) / Erenler Dağı ve çevresinde (Konya) fonksiyon değişikliğine uğramış köyaltı yerleşmeleri. [Bildiri]. R. Efe, İ. Atalay ve İ. Cürebal (ed.). 3nd International Geography Symposium- Geomed 2013 Bildirileri, 10-13 Haziran 2013, (ss.399-410). Kemer.

https://www.meteoblue.com.tr, Erişim Tarihi: 25.01.2023, saat: 01.16

KELLER, J., JUNG, D., BURGATH, K. ve WOLFF, F. (1977). Geologie und petrologie des neogenen kalkalkali-vulkanismus vo Konya (Erenler Dağı-Alacadağ Massiv, Zentrel Anatolien). Geol. Jb., Reihe B. Heft 25, 37-117. Hannover.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, (2022). Konya İli İklim Bülteni. Ankara

TÜRKEŞ, M. (1990). Türkiye'de kurak bölgeler ve önemli yıllar. İst. Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), İstanbul.

www.nvi.gov.tr, Erişim Tarihi: 19.04.2023, saat; 22.15

Yayınlanmış

2024-11-21

Nasıl Atıf Yapılır

Baylak, D. H. M. (2024). LORAS DAĞI- HATUNSARAY (KONYA) ARASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ: Fiziki Coğrafya/araştırma Makalesi. CografyIQ Akademik Araştırmalar Dergisi, 1(1). https://doi.org/10.5281/zenodo.14013137